Translate

lördag 20 oktober 2012

Havsöringsspan i Roslagen

Då vår "egen" havsöringså går nästan vårflodshög, vilket gör det mer eller mindre omöjligt att se någon fisk, så får man hålla tillgodo med andra, mindre men icke dessto mindre fina vatten.
Dagens tripp gick till ett sådant vatten, och det var en glädjande syn som möttes oss.
Vattentillgången var även här riktigt god och redan i de första små groparna så stod det fisk.
Vi uppskattade det till drygt tio siktade fiskar från kilot och upp mot två kilo på vägen ner mot mynningen i havet. Och vad som gjorde det ännu roligare var att vi såg flera mindre fiskar, både ettor och tvåor såg vi pila fram på de grunda sandbottnarna.
 
Vi jobbar på med vårt projekt kring Skeboån, men säger absolut inte nej till att ta tag i även denna skyddsvärda bäck. Det har funnits embrion till att få igång någonting kring bäcken och jag hoppas att det kan komma igång inom kort.
För om det till exempel inte är högvatten i havet så har inte öringen en chans att komma upp i bäcken så som det växer i dess mynning.  
 
Ser ni öringen?T.v i bild, ovan nacken tvärställd över bäcken.
Kilot lite drygt.

Mynningen i havet


Här har någon påbörjat det arbete som faktiskt borde göras i bäckens mynning.
Använda materialet som finns och bygga små nackar som sedan skapar lite djupare gropar och gör att fisken kan ta sig upp i bäcken.
Vi hjälpte bygget lite på traven vi också.

Att det finns fin fisk i bäcken syns om inte annat här.
Denna fina öringhane lyfte jag i mitten av april 2009 förbi ett vandringshinder som gjorde att den inte kom ut till havet igen då vattnet sjunkit undan. Allting gick väldigt fort därav att Granaten inte hann få skärpa i bilden. Den typen av hinder skulle vi vilja att vi fick göra någonting åt.

Trollsk och vacker

Vi ville inte gå så nära för att på så sätt störa fisken därav att filmen kanske inte är de bästa, men nog ser man lite öring i alla fall.


 
 
Fick jag bestämma:
*Gör något åt de hinder som finns i bäcken och som icke är naturliga
*Göra någonting åt mynningen ut i havet, flera gånger som vi varit där så är det så grunt att fisk varken kan ta sig ut eller in i bäcken.
*Och sist men inte minst, utöka skyddsområdet utanför mynningen till 1000 meter istället för som nu, 500 meter. Detta för att skydda den lekfisk som kommer in längs stränderna och söker sig mot bäcken.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
 
 

1 kommentar:

Karki sa...

Kul att läsa och se om att fisken stiger. ;)